Croatian English Italian

Dcr, cdcr i proširivanje suznih puteva

 

                                                                     dcr

 

U određenoj životnoj dobi, najčešće zbog promjena u sklopu starenja dolazi do suženja ili potpunog zatvaranja dijelova sustava kojim suze otječu iz oka u nos i time onemogućuju normalu funkciju vida.

 

SRS – SELF REATININING SILICON UGRADNJA

Ukoliko imamo najblaži oblik navedenog stanja tj. samo suženje gornjeg donjeg ili oba suzna kanalića metoda izbora je postavljanje silikonskog stenta (SRS – self retaining silicone) kojim se postiže proširenje suznih kanalića i na taj način rješava problem suznog oka. Zahvat se izvodi ambulantno u nekoliko minuta, bezbolan je i siguran.

 

DAKRIOCISTORINOSTOMIJA

U slučajevima koji su najčešći a to je suženje ili potpuno zatvaranje suznog sustava na razini suzonosnog kanalića preporuča se operativni zahvat dakriocistorinostomija (dcr) sa ugradnjom silikonskog stenta izvana koji se smatra „zlatnim standardom" u liječenju bolesti suznog sustava. Takvo neliječeno stanje može iz akutnog dakriocistitisa (upala suzne vrećice) preći u kronični dakriocistitis (upala suzne vrećice) i dovesti do ozbiljne komplikacije upale prednjeg dijela očne šupljine (orbite) tzv. preseptalnog celulitisa.

 

KAKO SE IZVODI OPERACIJA DAKRIOCISTORINOSTOMIJE ?

Zahvat se može izvoditi ovisno o stanju i željama bolesnika u općoj ili lokalnoj anesteziji. U toku operacije uspostavlja se novi put otjecanju suza u nos, a da bi se rezultat osigurao trajno postavlja se silikonski implant koji se bezbolno uklanja 6 mjeseci nakon operacije. Dakriocistorinostomija (DCR) visoko je uspješna operacija u rukama iskusnog operatera.

 

KONJUKTIVODAKRIOCISTORINOSTOMIJA

Konjuktivodakriocistostomija (CDCR) j operativna metoda liječenja kada postoji suženje suznih kanalića vrlo blizu suznim točkicama. U tim slučajevima ugrađuje se staklena ili silikonska cjevčica tzv. Jonesova tuba. Zahvat se također izvodi u lokalnoj ili općoj anesteziji i ne zahtjeva naknadno vađenje tube.

 

DR. JELENA JURI MANDIĆ

Dr. Juri Jelena Mandić jedan je od rijetkih specijalista oftalmologa u Hrvatskoj sa bogatim iskustvom u konzervativnom i kirurškom liječenju bolesti vjeđa, suznog sustava i očne šupljine-orbite. Godišnje obavlja oko 1000 operativnih zahvata, od kojih neki kao što su dekompresija očne šupljine, jedina u Hrvatskoj. Također, godišnje pregleda oko 2500 bolesnika sa visoko specifičnom patologijom iz područja vjeđa i orbite upućenih iz cijele Hrvatske i regije.

 

CIJENA DAKRIOCISTORINOSTOMIJE

Proširivanje suznih puteva+ugradnja SRS-a                                                                                                4.000,00 Dakriocistorinostomija sa ugradnjom silikonskog stenta                                                                               8.000,00
Konjunktivodakriocistorinostomija sa ugradnjom Jonesove tube                                                                  12.000,00

  

                                              dogovorite