Croatian English Italian

Skidanje dioptrije

  

PROF. ZDRAVKO MANDIĆ

I prije više desetka godina kada je započelo doba moderne laserske refraktivne kirurgija pa tako i danas glavno pitanje potencijalnih kandidata ostaje : „Da li je to siguran postupak ?“ Iako je pitanje ostalo isto, odgovor se kroz vrijeme znatno promijenio. Uistinu je golem iskorak nastao kako u dijagnostici tako i u operativnom dijelu laserske refraktivne kirurgije (skidanje dioptrije). Danas se na račun dugogodišnjeg osobnog iskustva i brojnih relevantnih kliničkih studija sa sigurnošću može reći da je taj zahvat u velikoj većini slučajeva siguran. No to ne znači da su svi potencijalni kandidati imaju jednak rizik od zahvata. Mnogo iskustva, znanja ali i „hladne glave“ operatera potrebno je da se izuzmu od operacije oni kandidati koji imaju povišeni rizik od neuspjeha.  Prof. Mandić već je dugi niz prepoznat je kao stručnjak na području refraktivne laserske kirurgije (skidanja dioptrije) te je od strane kolega oftalmologa izabran za predsjednika Sekcije za kataraktu i refraktivnu kirurgiju Hrvatskog oftalmološkog društva u 3 uzastopna mandata. Također je suosnivač i suvlasnik laserskog centra Optical Express (Strojarska 18, Zagreb) koji je dio najveće grupacije laserskih centara u Europi poznatoj po najboljoj laserskoj tehnologiji.

 

Prvi korak pri planiranju laserskog skidanja dioptrije jest kompletan oftalmološki pregled u Očnoj poliklinici Mandić i Mandić koji uključuje detaljan  pregled vidne oštrine, mjerenje očnog tlaka, pregled fundusa odnosno pozadine oka. Nakon toga slijedi razgovor sa pacijentom o stanju njegovog oka i te razgovor o mogućnostima i potencijelnim komplikacijama laserske kirurgije u njegovom konkretnom slučaju.  Ukoliko se pacijent i  liječnik usuglase oko provedbe laserskog zahvata pacijenta se upućuje u Optical Express, Strojarska 18  gdje se vrše preliminarne pretrage koje su potrebne prije samo laserskog zahvata. 

 

 

LASIK

lasik

 

LASIK (Laser-Assisted-In-Situ Keratomileusis) je metoda zahvata koja se trenutno u svijetu najčešće izvodi. LASIK je prikladan za većinu osoba. Sam zahvata traje između 10 i 15 minuta i potpuno je bezbolan, dok je postoperacijski osjećaj neugode manji nego kod ostalih metoda skidanja dioptrije.  

LASIK se sastoji od 3 ključna koraka. U prvom koraku napravi se rez u površnom sloju rožnice čime se stvori zaštitni poklopac koji se onda preklopi sa strane. U slijedećem se koraku excimer laserom na mjestu odakle se uklonio zaštitni poklopac oblikuje rožnica tako da se ispravi kratkovidnost, dalekovidnost ili astigmatizam. Na kraju zahvata kirurg vraća zaštitni poklopac na prvotno mjesto.

Nakon LASIK zahvata

Značajno poboljšanje vida obično se uočava već istoga dana, svega nekoliko sati nakon zahvata LASIK metodom, a većina se pacijenata može vratiti svome poslu nakon 48 sati. Nakon laserske korekcije vida LASIK metodom oči mogu biti osjetljive na svjetlo, suziti i možete imati osjećaj da vam je u „pijesak u očima“. Preporučujemo da pri odlasku na lasersku korekciju vida LASIK metodom sa sobom ponesete sunčane naočale. Neki pacijenti mogu tijekom nekoliko sati nakon zahvata LASIK metodom osjećati blagi nadražaj, no većina se osjeća prilično dobro nakon što se odmori. Vid se nakon zahvata LASIK metodom oporavlja brže.

 

 

PRK (Foto Refraktivna Keratotomija)

prk

          

PRK je metoda laserske refraktivne kirurgije (skidanja dioptrije) koja također omogućava korekciju kratkovidnosti, dalekovidnosti i astigmatizma. Glavna razliku prema popularnijem LASIK- u je ta što je osjećaj neugode odnosno stranog tijela nakon PRK zahvata jače i duže izražen nego kod LASIK-a. Razlog tome je u samoj tehnici PRK. Zahvat započima sa odstranjenjem površnog sloja rožnice. Slijedi oblikovanje rožnice uz pomoć excimer laser nakon čega se pušta da rožnica sama spontano zacijeli za što obično treba nekoliko dana. Upravo to je i razlog radi čega osjećaj neugode odnosno stranog tijela kod PRK traje duže nego kod LASIK-a.

 

 

INTRA LASE

intralase

 

IntraLase je najnovija alternativna metoda stvaranja zaštitnog poklopca (flap), što je prvi dio LASIK postupka pomoću preciznog lasera. Već više od deset godina primjenjuju se standardne mehaničke metode, koje dokazano daju izvrsne rezultate. Međutim, putem IntraLase precizne laserske tehnologije sada se može ponuditi alternativu mehaničkoj metodi.

 

 

WAVEFRONT

wavefront

Wavefront (vođena valnom frontom) laserska korekcija vida napredan je oblik excimer laserske tehnologije. Kao i otisak prsta, vid svake osobe je jedinstven. Prije najnovijih napredaka u laserskoj tehnologiji, kirurzi su izvodili LASIK i LASEK postupke pomoću standardnih mjera i tako ispravljali vid, postižući izvrsne rezultate. Danas se novom Wavefront tehnologijom mogu izmjeriti i ispraviti jedinstvene greške vida svakog pojedinca, što mu najčešće pruža mogućnost da ostvari bolji vid nego što je to moguće s naočalama ili kontaktnim lećama.

 

CIJENA PREGLEDA  PRIJE LASERSKOG ZAHVATA                                                      500,00

CIJENA LASERSKOG SKIDANJA DIOPTRIJE dostupne na          www.opticalexpress.hr/cjenik

 

 

 

 

                                                   dogovorite