Croatian English Italian

Operacija glaukoma

  

 

                                                                                       operacija glaukoma 1

 

Glaukom je bolest kod koje prevelik očni tlak unutar oka pritišće na očni živac i uzrokuje propadanje vidnog polja. Unatoč sve boljoj informiranosti pacijenata glaukom je i dalje jedan od zastupljenijih uzroka gubitka vida. Glavni razlog zašto tome još uvijek tako leži u činjenici da glaukom kod večine pacijenata NE UZROKUJE BOL pa pacijent u ranoj i uznapredovaloj fazi bolesti niti ne posumnja da boluje od glaukoma. No treba znati da određeni tipovi glaukoma (npr. glaukom zatvorenog očnog kuta) mogu izazvati bol u oku, a katkada i jake glavobolje.

Pacijenti iz čitave regije zadnjih 20 godina vežu prezime Mandić uz vrhunsku skrb glaukomskih bolesnika. Standard u našoj poliklinici je SVAKOM PACIJENTU bez obzira na razlog dolaska izmjeriti očni tlak, jer je prepoznavanjem bolesti u ranoj fazi vjerojatnost za očuvanjem korisnog vida do kraja života gotovo 100 %.

Naša poliklinika opremljena prije svega ogromnim iskustvom i znanjem u području glaukoma. Prof. Mandić predsjednik je glaukomske sekcije Hrvatskog oftalmološkog društva, predstavnik Hrvatske u Europskom glaukomatološkom društvu i vodeći je stručnjak u operativnom i kirurškom liječenju glaukoma u Hrvatskoj i regiji ( za više vidi „tko smo mi"). Po njegovim smjernicama Očna poliklinika Mandić &Mandić u POTPUNOSTI je opremljena vrhunskom tehnologijom za dijagnosticiranje i liječenje svih oblika glaukoma. Posjedujemo automatizirano vidno polje sa praćenjem progresije bolesti, optičku koherentnu tomografiju, SLT laser, YAG laser i pahimetar dok operacije glaukoma izvodimo standardnom metodom, ali i ugradnjom raznih tipova valvula (za više vidi „tehnologija").

 

                                                                                                  slt

 

 

SLT (Selective Laser Trabeculoplasty ) laserski je zahvat kojim se poboljšava odvodnja očne vodice iz oka. Pojačanom odvodnjom očne vodice smanjuje se tlak unutar oka (očni tlak) što je ključno za liječenje glaukoma. Za razliku od lasera starije generacije , SLT laser može se ponavljati više puta jer uzrokuje zamjetno manje oštećenje trabekuluma (mjesto odakle započima odvod očne vodice).

 

KAKO SE IZVODI SLT ?

 

Nakon kapljične (lokalne) anestezije naslanja se kontaktna leća na pacijentovo oko te se laserskim zrakama tretira mjesto početka odvodnje očne vodice iz oka (trabekulum). Zahvat se obično izvodi u 2 ili više navrata, u trajanju od 7 do 10 minuta. Maksimalan učinak sniženja očnog tlaka očekuje se 2 mjeseca nakon zahvata.

 

PROF. ZDRAVKO MANDIĆ

 

prof. Zdravko Mandić voditelj je Referentnog centra Republike Hrvatske za glaukom već dugi niz godina i vodeći stručnjak na području glaukoma u Hrvatskoj. Unazad 20 godina intenzivno objavljuje stručne i znanstvene radove na temu glaukoma, višestruki je pozvani predavač na domaćim i inozemnim kongresima i jedan od rijetkih oftalmologa koji istovremeno izvodi operacije sive mrene i glaukoma (fakotrabekulektomija).

 

Kod glaukoma koji se ne može kontrolirati niti kapljičnom niti laserskom terapijom pristupa se operativnom liječenju. Kod operacije glaukoma metodom trabekulektomije rezovima na trabekulumu i bjeloočnici stvara se komunikacija između unutrašnjosti i površine oka čime se olakšava odotok očne vodica što za posljedicu ima smanjivanje očnog tlaka. Nakon operacije glaukoma trabekulektomijom ovisno o očnom tlaku i vidnom polju može se i ne mora nastaviti sa kapljičnom terapijom.

Kod posebno teških oblika glaukoma operacija glaukoma može se izvesti uz pomoć ugradnje valvula ili „shunta“. To se posebno odnosi za glaukomskog pacijenta koji je već operiran, neovaskularni glaukom, glaukom kod uveitisa, juvenilni glaukom, glaukom nakon traume ili kod spojnice koja je prožeta ožiljcima.

OPERACIJA SIVE MRENE I GLAUKOMA - FAKOTRABEKULEKTOMIJA

U slučajevima kod kojih postoji potreba za istodobnom operacijom sive mrene i operacijom glukoma, preporuča se zahvat operacjej mrene i glaukoma u jednom aktu (fakotrabekulektomija), jer je takva operacjia za pacijenta manje zahtjevna nego dvije zasebne operacije. Također, ukoliko postoji indikacija operacija glaukoma može se izvesti sa ugradnjom valvule odnosno "shunta"

 

 

 

CIJENE

SLT trabekuloplastika 700,00
YAG iridotomija 500,00
Iridektomija  2.500,00
Operacija glaukoma trabekulektomijom 7.000,00
Operacija glaukoma ugradnjom shunta 11.500,00
Operacija sive mrene i glaukoma (fakotrabekulektomija) 13.000,00
Operacija sive mrene i glaukoma sa ugradanjom valvule/shunta

   14.000,00

 

 

                                                                            dogovorite