Croatian English Italian

Operacija sive mrene

 

                                                                    fako

 

PROF. ZDRAVKO MANDIĆ

Znanje i iskustvo u operaciji sive mrene (katarakte) od izuzetne je važnosti. Prof.dr.sc. Zdravko Mandić među prva 3 je oftalmologa koji su u Hrvatsku 1990-ih godina uveli operaciju sive mrene (katarakte) ovom metodom. Prof.dr.sc. Zdravko Mandić   iza sebe ima preko 10,000 operacija sive mrene (katarakte) ovom metodom. Dugi niz godina prednjačio je u mnogočemu što se tiče operacije sive mrene. Iza njegovog imena stoje brojni članci o operaciji sive mrene i prepoznat je od od ostalih članova Hrvatskog oftalmološkog društva te od njih izabran za Predsjednika Sekcije za kataraktu i refraktivnu kirurgiju Hrvatskog oftalmološkog društva ( za više „Tko smo mi“) u 3 uzastopna mandata. Možemo slobodno reći da je prof. Mandić jedan od najpoznatijih i najboljih operatera sive mrene (katarakte) ne samo u Hrvatskoj nego i na području bivše države. Već dugi niz godina na njegovo ime upućuju se pacijenti koji zahtijevaju vrhunsku vještinu operatera zbog složenosti njihovog stanja odnosno bolesti. To se prvenstveno odnosi na operacije mrene kod djece, mrena koje nastaju radi traume oka, mrena kod dijabetičara ili glaukomskih bolesnike i operacije sive mene kod pacijenata sa jednim okom (monokulus). S obzirom da je i cijenjeni stručnjak iz područja glaukoma , prof.dr.sc. Zdravko Mandić jedan od rijetkih operatera koji istovremeno izvodi operacije sive mrene i glaukoma (fakotrabekulektomija).

KAKO SE IZVODI OPERACIJA SIVE MRENE FAKOEMULZIFIKACIJOM ?

Fakoemulzifikacije naziv je za modernu operaciju sive mrene (katarakte )koja je danas zlatni standard u operaciji sive mrene (katarakte) u čitavom svijetu pa tako i kod nas. Često pacijenti ovu vrst operacije sive mrene nazivaju „laserska operacija sive mrene „ no to zapravo nije točna definicija operacije, jer se zahvat izvodi uz pomoć ultrazvuka a ne lasera.

Operacija se izvodi u kapljičnoj (topička, lokalna) anesteziji. Rez na rubu rožnici koji je potreban za operaciju sive mrene metodom fakoemulzifikacije je minimalna te iznosi svega 2,75 milimetara te ne zahtjeva naknadno šivanje. Za vrijeme operacije sive mrene cilj je zamućenu sivu mrenu (kataraktu) odstraniti uz pomoć ultrazvučnih valova unutar samog oka te na isto mjesto ugraditi umjetnu bistru leće.    

KOJU LEĆU IZABRATI  ?

monofokalna                   ReSTOR25                    IQ                  at lisa tri

Opcija broj 1 - monofokalna leća.

U najvećem broju slučajeva u oko se ugrađuje monofokalna leća. To znači da pacijent nakon operacije sive mrene (katarakte) vidi bolje na daljinu ( gledanje televizije, vožnja autom). Prednosti te leće su da ona s obzirom na svoju jednostavnost ne izaziva smetnje koje su svojstvene "modernijim", odnosno multifokalnim lećama (manjak svjetla, krugovi, zablještenja). S druge strene njeni nedostaci su to da je prilikom čitanja (vid na blizinu) i rada na računalu (vid na srednjoj udaljenosti) obavezno nošenje naočala da bi se dobila oštra slika.  Ukoliko se operacija sive mrene (katarake) napravi na oba oka može se ugradnjom monofokalnih leće različitih dioptrija postići jasan vid i na daljinu i blizinu (tzv. monovision).

Unutar grupe monofokalnih leća postoji podgrupa leća koje se nazivaju asferičene leće. Te leće odlikuju još bolja optička svojstva i filter za plavo i ultraljubičasto svjetlo za koji se smatra da štiti centar jasnog vida odnosno makulu (žutu pjegu) od nepovoljnih valnih duljina.

 

Opcija 2 - multifokalna (bifoklalna, trifokalna) leća.

Multifokalna leće opcija je za pacijente koje ne podnose ili jednostavno ne žele nositi naočale ili kontaktne leće. Prednosti ugradnje multifokalne leće (za razliku od monofikalnih) je to što nakon operacije osigurava pacijentu jasan vid na svim udaljenostima, odnosno na daljinu, blizinu i rad na računalu, bez potrebe za nošenjem kontaktnih leća ili naočala nakon operacije. Postoji više vrsta multifokalnih leća koje imaju svoje prednosti ali i mane. Vrlo je važan stil života i očekivanja pacijenta kod ugradnje multifokalnih leće jer iako je većina ljudi izuzetno zadovoljna sa multifokalnim leća postoje i životni stilovi i zanimanja kod kojih se ne preporuča ugradnja multifokalnih već monofokalnih leće. ( npr. profesionalni vozači ). Naime njezini nedostaci prisutni su u 5 % pacijenata kao vidni fenomeni na koje se pacijenti teško navikavaju ( krugovi, zablješetnja ili krugovi oko izvora svjetla, nedostatak svjetla, i brojni drugi).  Iako se velika većina vrlo brzo navikne na multifokalnu leću kod dijela pacijenata to traje i do nekoliko mjeseci, dok kod nekih to ostaje trajni problem.

 

Opcija broj 3  -  Symfony leća.

Radi se tipu leće između monofokalne i multifokalne leće. To je zapravo monofokalna ali sa produženim fokusom. Nedostatak Symphony leće je to što su razliku od multifokalne leće,  za vid na blizinu ( čitanje ) potrebne naočale.  S druge strane njene prednosti su dvojake. Prva prednost je to što su komplikacije koje se javljaju  kod 5 % pacijenata sa multifokalnom lećom zapravo nepostojeće, odnosno izuzetno rijetke. Druga prednost je ta da ona uz to što pruža dobar vid na daljinu (kao i obična monofokalna leće) pruža i izvrstan vid na srednjoj udaljenosti (rad na računalu), ali i djelomični vid na blizinu (npr. čitanje većih novinskih natpisa). No ipak za čitanje sitnijih tekstova (kao što je ranije navedeno) potrebne su naočale. Dakle ovaj izbor leće pruža najveću neovisnost od naočala sa najmanjim rizikom od mogućih neželjenih vidnih poremećeja (krugovi, zablještnja, manjak svjetla, itd. )

 

 

 

 

CIJENA OPERACIJE SIVE MRNE

Fakoemulzifikacijom sa ugradnjom monofokalne leće 8.000,00
Fakoemulzifikacijom sa ugradnjom asferične leće 10.000,00
Fakoemulzifikacijom sa ugradnjom torične leće 12.000,00
Fakoemulzifikacijom sa ugradnjom multifokalne leće 14.500,00
Fakoemulzifikacijom sa ugradnjom multifokalne torične leće 15.000,00
Fakoemulzifikacijom sa ugradnjom  Symfony leće 13.000,00
Fakoemulzifikacija sa ugradnjom Symfony torične leće 14.000,00

 

 

                                                   dogovorite