Croatian English Italian

Intravitrealna aplikacija Avastina

 

                           

                                    intravitrealna                        avastin

 

AVASTIN

Avastin je je protutijelo koje se selektivno veže na protein VEGF( hormon rasta endotelnih stanica krvnih žila) , koji se nalazi na ovojnici krvnih i limfnih žila. Uloga VEGF-a je poticanje rasta novih krvnih žila (angiogeneza), stoga se Avastin (bevacizumab) koristi u liječenju stanje gdje se poželjno smanjiti rast novih krvnih žila i propuštanje iz istih.

Avastin (bevacizumab) se na tržištu pojavio 2004.g. kada je odobren od strane FDA ( Food and drug administration) za liječenje karcinoma debelog crijeva. Njegov dokazani mehanizam smanjenja rasta krvnih žila kod tumora debelog crijeva ispitan je zatim i kod bolesnika sa senilnom makularnom degeneracijom bolesti kod koje također postoji stvaranje novih krvnih žila u centru za jasan vid (žuta pjega). Avastin se pokazao kao do tada najbolja terapije za liječenje senilne makularne degeneracije (staračke bolesti žute pjege ).  

Unazad 20-ak godina u oftalmologiji Avastin (bevacizumab) se primijenjuju intravitrealno za liječenje proliferativnih (neovaskularnih) bolesti oka, pogotovo kod vlažne forme senilna makularne degeneracije (staračke bolesti žute pjege) . Iako takva primjena NIJE trenutno odobrena od strane FDA, injekcija od 1.25-2.5 mg bevacizumaba primijenjena intravitrealno ne dovodi do štetnih i neželjenih učinaka u oku (iako lijek nije ispitan u kontroliranim uvjetima). Objavljene usporedne studije svih dostupnih anti VEGF lijekova pokazale su izvrsne učinke Avastina sa gotovo identičnom sigurnošću u tretiranju senilne makularne degeneracije (staračke bolesti žute pjege) ,neproliferativne i proliferativne dijabetičke retinopatije, neovaskularnog glaukoma, dijabetičkog edema makule (otekline žute pjege kod dijabetesa), retinopatije nedonoščadi i makularnog edema nastalog zbog okluzije centralne retinalne vene ili njenog ogranaka (začepljenje mrežnične vene) .

KAKO SE APLICIRA AVASTIN  ?

Aplikacija Avastina (bavacizumab) izvodi u sterilnim uvjetima operacijske sale. Pacijent leži na leđima na operacijskom stolu, gdje mu se kapa se lokalna kapljična anestezija, nakon koje se pristupa dezfinfekciji područja oka i područja oko oka te 4 milimetra od kraja rožnice kroz spojnicu i bjeloočnicu iglom ulazi u područje staklovine gdje se onda inicira lijek. Provjerava se vid te se oko zatvara do sutra. Kontrolni pregled je za 2-3 dana. Ponovna aplikacija Avastina je za 4-6 tjedana.

CIJENA AVASTINA

 

Intravitrelna aplikacija Avastina (bevacizumab)

220,00 eura

  

                                                          dogovorite