Croatian English Italian

Operacija glaukoma - povišenog očnog tlaka

 

                                                                         operacija-glukoma

 

ŠTO JE  GLAUKOM ?

Povišeni očni tlak (glaukom) i dalje jedan od zastupljenijih uzroka gubitka vida. Glavni razlog zašto je tome još uvijek tako leži u činjenici da glaukom NE BOLI pa pacijent u ranoj i uznapredovaloj fazi bolesti niti ne posumnja da boluje od glaukom

 Glaukom je bolest očnog živca koja nastaje kada povišeni tlak unutar oka dovodi do pritiska a time i  oštećenja vidnog živca.  Obično se oštećenja živca događaju kod očnog tlaka višeg od 21 milimetar žive (mmHg). Unatoč brojim uređajima koji su danas na tržištu aplanacioni Goldmanov tonometar i dalje je zlatni standard u mjerenje očnog tlaka. To je bezbolna metoda uz pomoć koje se vrlo brzo i sa velikom preciznošću izmjeri očni tlak. No granica od 21 mm Hg nije  tako jasna, jer moguće je da netko ima glaukom uz očni tlak ispod 21 mm Hg,  jednako kako je i moguće netko ima očni tlak iznad 21 mm Hg a da nema glaukom. Upravo zato osim mjerenje tlaka za dijagnostiku i praćenja glaukoma važni  sus dijagnostički uređaji. To se prventveno odnosi na pretragu vidnog polja, kojom se evidentiraju  evenetualna funkcionalna oštećenja vida odnosno vidnog polja,  kao i  OCT, svjetlosna pretraga kojom analiziraju oštećenja vidnog živca. Gotovo jednako važna je i pretraga pahimetrije. Tom pretragom mjeri se debljna rožnice jer se pokazalo da debljina rožnice utječe na izmjeru očnog tlaka.

Ukoliko se postavi dijagnoza glaukoma ovisno o tipu glaukoma ordiniraju se jedna  ili kombinacija od 5 dostupnih skupina lokalne ( kapi ) terapije.  Ukoliko se kapi pokažu nedovoljnima ili se slabo podnose aplicira laserska terapija, dok  kod glaukoma koji se ne može kontrolirati niti kapljičnom niti laserskom terapijom pristupa operativnom liječenju. Kod operacije glaukoma metodom trabekulektomije rezovima na trabekulumu i bjeloočnici stvara se komunikacija između unutrašnjosti i površine oka čime se olakšava odvodnja očne vodica što za posljedicu ima smanjivanje očnog tlaka. Trabekulektomija iako jedna od prvih operacija povišenog očnog tlaka i dalje ostaje najizvođenija operacija, jer usporedbom sa drugim vrstama kirurških zahvata u prosjeku postiže najsnažnije smanjenje očnog tlaka. Cilj trabekulektomije je tu komunikaciju izmeđeu unutarnjeg i vanjskog dijela oka što dulje održati prohodnom.  To  je ponekad s obzriom na prirodan proces ožiljkavanja koji nastaje nakon svakog kirurškog zahvata (pa tako i operacije glaukoma) teško ostvariti. Po tome je opercija glaukoma posebna.  Dakle kod svih drugih operativnih zahvata  bilo na oku,  bilo drugdje na tijelu priželjkujemo ožiljkavanje jer osigurava zatvaranje kirurškog reza, jer se time se stvara preduvjet za oporavak tkiva. No, kod operacije glaukoma taj proces ožiljkavanja upravo je onaj koji želimo izbjeći, jer se njime zatvara komunikaciju koju smo namjerno stvorili prilikom operativnog zahvata. Zato se često kaže da se pola operacija glaukoma učini za vrijeme operativnog zahvata, a pola  na kontrolama nakon zahvata kada se prati i usporava proces ožiljkavanja. Dugoročno gledajući, nakon operacije glaukoma trabekulektomijom ovisno o očnom tlaku nakon opercije i razini oštećenja vidnog polja može se i ne mora nastaviti sa kapljičnom terapijom. 

Kod posebno teških oblika glaukoma operacija glaukoma može se izvesti uz pomoć ugradnje valvula ili „shunta“. To se posebno odnosi za glaukomskog pacijenta koji je već operiran, neovaskularni glaukom, glaukom kod uveitisa, juvenilni glaukom, glaukom nakon traume ili kod spojnice koja je prožeta ožiljcima.

OPERACIJA SIVE MRENE I GLAUKOMA - FAKOTRABEKULEKTOMIJA

U slučajevima kod kojih postoji potreba za istodobnom operacijom sive mrene i operacijom glukoma, preporuča se zahvat operacija mrene i glaukoma u jednom aktu (fakotrabekulektomija), jer je takva operacjia za pacijenta manje zahtjevna nego dvije zasebne operacije. Također, ukoliko postoji indikacija operacija glaukoma može se izvesti sa ugradnjom valvule odnosno "shunta"

PROF. ZDRAVKO MANDIĆ

prof. Zdravko Mandić voditelj je Referentnog centra Republike Hrvatske za glaukom već dugi niz godina i vodeći stručnjak na području glaukoma u Hrvatskoj. Unazad 20 godina intenzivno objavljuje stručne i znanstvene radove na temu glaukoma, višestruki je pozvani predavač na domaćim i inozemnim kongresima i jedan od rijetkih oftalmologa koji istovremeno izvodi operacije sive mrene i glaukoma (fakotrabekulektomija).

CIJENA OPERACIJE GLAUKOMA 

 

Operacija glaukoma trabekulektomijom 
 
1.000,00 eura 
 
 
Operacija glaukoma ugradnjom shunta  
 
1.600,00 eura 
 
 
Operacija sive mrene i glaukoma (fakotrabekulektomija)
 
2.000,00 eura 
 
 
Operacija sive mrene i glaukoma sa ugradanjom valvule/shunta
 
2.400,00 eura 

 

 

 

 

slt

 

SLT LASER - liječenje glaukoma laserom

SLT (Selective Laser Trabeculoplasty ) laserski je zahvat kojim se poboljšava odvodnja očne vodice iz oka. Pojačanom odvodnjom očne vodice smanjuje se tlak unutar oka (očni tlak) što je ključno za liječenje glaukoma. Za razliku od lasera starije generacije , SLT laser može se ponavljati više puta jer uzrokuje zamjetno manje oštećenje trabekuluma (mjesto odakle započima odvod očne vodice).

KAKO SE IZVODI SLT ?

Nakon kapljične (lokalne) anestezije naslanja se kontaktna leća na pacijentovo oko te se laserskim zrakama tretira mjesto početka odvodnje očne vodice iz oka (trabekulum). Zahvat se obično izvodi u 2 ili više navrata, u trajanju od 7 do 10 minuta. Maksimalan učinak sniženja očnog tlaka očekuje se 2 mjeseca nakon zahvata.

PROF. ZDRAVKO MANDIĆ

prof. Zdravko Mandić voditelj je Referentnog centra Republike Hrvatske za glaukom već dugi niz godina i vodeći stručnjak na području glaukoma u Hrvatskoj. Unazad 20 godina intenzivno objavljuje stručne i znanstvene radove na temu glaukoma, višestruki je pozvani predavač na domaćim i inozemnim kongresima i jedan od rijetkih oftalmologa koji istovremeno izvodi operacije sive mrene i glaukoma (fakotrabekulektomija).

 

CIJENA SLT LASERA

  

SLT trabekuloplastika

100,00 eura 

 

 

                                                      dogovorite