Croatian English Italian

Dekompresija očne šupljine

 

                                                                    distireoidna-orbitopatija

 

DISTIROIDNA ORBITOPATIJA - ORBITOPATIJA KOD BOLESTI ŠTITNJAČE

Orbitopatija je u širom smislu izraz koji se koristi za bilo koje stanje očne šupljine, ali najčešće se koristi kao izraz distiroidna orbitopatija kod bolesti štitnjače (štitne žlijezde). Od simptoma najčešće nalazimo sindrom suhog oka, oteklinu (edem) i crvenilo vjeđa, izbuljene oči (proptoza ), širom otvoren pogled zbog promijenjenog položaja vjeđe (retrakcija vjeđe), dvoslike, pad vidne oštrine, povišen očni tlak (glaukom). Ovisno o simptomima i aktivnosti bolesti postoje nekoliko vrsta liječenja, od simptomatskog liječenja umjetnim suzama, sistemske terapije kortikosteroidima i biološkim lijekovima , do operativnog liječenja kao što su operacija retrakcije vjeđa, blefaroplastika, operacija strabizma, te mekotkivne i koštane dekompresije očne šupljine (orbite).

RETRAKCIJA VJEĐA

Zbog retrakcije vjeđe postoji opasnost od „isušivanja" oka, ozljede rožnice i gubitka vida. Operativnim zahvatom bilo da se koriste umjetni ugradbeni materijali bilo da se radi samo na mišiću vjeđe, produžuju se vjeđe i postavlja u normalan zaštitni položaju prema oku.

MEKOTKIVNA DEKOMPRESIJA OČNE ŠUPLJINE (ORBITE) KOD BOLESTI ŠTITNJČE

Mekotkivna dekompresija očne šupljine (orbite) izvodi se u kozmetske svrhe nakon što bolest nije više u aktivnoj fazi, a sastoji se od uklanjanja povećane količine i volumena orbitalne masti (masti očne šupljine). Zahvatom vraćamo normalan izgled područja oko oka i poboljšavamo položaj oka. Prema želji pacijenta zahvat se može izvesti u lokalnoj ili općoj anesteziji.

KOŠTANA DEKOMPRESIJA OČNE ŠUPLJINE (ORBITE) KOD BOLESTI ŠTITNJČE

Koštana dekompresija očne šupljine (orbite) je operativni zahvat koji se može izvoditi kao hitna operacija ukoliko postoji pritisak na vidni živac zbog čega bolesnik gubi vid. Također se može izvoditi kao estetski zahvat radi vraćanja „izbuljenog" (proptotičnog ) oka u normalan položaj. Operacija se sastoji od stvaranja otvora u kostima očne šupljine (orbite) što omogućuje izlazak povećane količine masnog tkiva očne šupljine u susjedne prostore. Na taj način smanjuje se pritisak na vidni živac i stvara se mjesto za očnu jabučicu. Zahvat se izvodi u općoj anesteziji. Traje između 2 i 3 sata ovisno o tome na koliko se zidova očne šupljine (orbite) zahvat izvodi.

DOC.DR.SC. JELENA JURI MANDIĆ

Dr. Juri Jelena Mandić jedan je od rijetkih specijalista oftalmologa u Hrvatskoj sa bogatim iskustvom u konzervativnom i kirurškom liječenju bolesti vjeđa, suznog sustava i očne šupljine-orbite. Godišnje obavlja oko 1000 operativnih zahvata, od kojih neki kao što su dekompresija očne šupljine, jedina u Hrvatskoj. Također, godišnje pregleda oko 2500 bolesnika sa visoko specifičnom patologijom iz područja vjeđa i orbite upućenih iz cijele Hrvatske i regije.

 

CIJENA DEKOMPRESIJE ORBITE

 

Dekompresija očne šupljine kod bolesti štitnjače (jedna strana)

10.000,00

 

 

 

 

                                                    dogovorite