Croatian English Italian

Operacija sive mrene

 

                                                                    fako

 

DR.SC. KREŠIMIR MANDIĆ

 

Dr. Krešimir Mandić unazad 10 godina suvereno vlada operacijiom sive mrene. Njegova posebnost sastoji se u tome što ima veliko iskustvo u najtežim operacijama sivih mrena. Razlog tome je činjenica da osim što izvodi operacije sive mrene, izvodi i zahtjevne operacije pars plana vitrektomije. Naime operacije pars plana vitrektomije su zahvati na stražnjem dijelu oka koji se vrše kod bolesti mrežnice, staklovine, žute pjege ali kod komplikacija nastalih prilikom operacije sive mrene. S obzirom na tu činjenicu, često mu se upućuju pacijenti sa visokim rizikom od komplikacija kod operacija sive mrene, jer su to pacijenti koji bi mogli trebati dodatni zahvat pars plana vitrektomije. Najčešće su pacijenti koji osim sive mrene imaju i dodatne očne bolesti kao što su :  visoka dalekovidnost, visoka kratkovidnost, uska zjenica, glaukom, šećerna bolest, siva mrena nasla kao posljedica traume ili  pacijenti sa vrlo tvrdom sivom mrenom. Unatoč tim teškim slučajevima uspjeh opercije sive mrene iznosi visokih 97 %.         

 

PROF.DR.SC.  ZDRAVKO MANDIĆ

Znanje i iskustvo u operaciji sive mrene (katarakte) od izuzetne je važnosti. Prof.dr.sc. Zdravko Mandić među prva 3 je oftalmologa koji su u Hrvatsku 1990-ih godina uveli operaciju sive mrene (katarakte) ovom metodom. Prof.dr.sc. Zdravko Mandić   iza sebe ima preko 10,000 operacija sive mrene (katarakte) ovom metodom. Dugi niz godina prednjačio je u mnogočemu što se tiče operacije sive mrene. Iza njegovog imena stoje brojni članci o operaciji sive mrene i prepoznat je od od ostalih članova Hrvatskog oftalmološkog društva te od njih izabran za Predsjednika Sekcije za kataraktu i refraktivnu kirurgiju Hrvatskog oftalmološkog društva ( za više „Tko smo mi“) u 3 uzastopna mandata. Možemo slobodno reći da je prof. Mandić jedan od najpoznatijih i najboljih operatera sive mrene (katarakte) ne samo u Hrvatskoj nego i na području bivše države. Već dugi niz godina na njegovo ime upućuju se pacijenti koji zahtijevaju vrhunsku vještinu operatera zbog složenosti njihovog stanja odnosno bolesti. To se prvenstveno odnosi na operacije mrene kod djece, mrena koje nastaju radi traume oka, mrena kod dijabetičara ili glaukomskih bolesnike i operacije sive mene kod pacijenata sa jednim okom (monokulus). S obzirom da je i cijenjeni stručnjak iz područja glaukoma , prof.dr.sc. Zdravko Mandić jedan od rijetkih operatera koji istovremeno izvodi operacije sive mrene i glaukoma (fakotrabekulektomija).

 

KAKO SE IZVODI OPERACIJA SIVE MRENE FAKOEMULZIFIKACIJOM ?

Fakoemulzifikacije naziv je za modernu operaciju sive mrene (katarakte )koja je danas zlatni standard u operaciji sive mrene (katarakte) u čitavom svijetu pa tako i kod nas.

Operacija se izvodi u kapljičnoj (topička, lokalna) anesteziji. Rez na rubu rožnice koji je potreban za operaciju sive mrene metodom fakoemulzifikacije je minimalan, iznosi svega 2,75 milimetara te ne zahtjeva naknadno šivanje. Za vrijeme operacije sive mrene cilj je zamućenu sivu mrenu (kataraktu) odstraniti uz pomoć ultrazvučnih valova unutar samog oka te na isto mjesto ugraditi umjetnu bistru umjetnu leću. Sam zahvat traje imeđu 15 i 20 minuta i najčešće ga pacijenti odlično podnose,  no u slučaju neugode za vrijeme zahvata pacijentu se može nadodati sredstvo protiv bolova. Oporavak vida nakon operacije mrene najčešće je vidljiv već sutradan, dok je on ipak nešto nešto sporiji kod pacijenata sa pridruženim očnim stanjima, kao što je glaukom,bolest rožinice, šećerna bolest ili kod operacije tvrđe sive mrene, kada se oporavak vida očekuje 2-5 dana nakon operativnog zahata. Pacijentu se već prvi dan nakon zahvata skida povoj koji je nosio preko oka te mu se daju pismena uputstva o ponašanju nakon operativnog zahvata. 

 

KOJU LEĆU IZABRATI  ?

monofokalna                   ReSTOR25                    IQ                  at lisa tri

Opcija broj 1 - monofokalna leća.

1 a) U najvećem broju slučajeva u oko se ugrađuje sferična monofokalna leća (1.200 eura). To znači da pacijent nakon operacije sive mrene (katarakte) vidi bolje na daljinu ( gledanje televizije, vožnja autom). Prednosti te leće su da ona s obzirom na svoju jednostavnost ne izaziva smetnje koje su svojstvene "modernijim", odnosno multifokalnim lećama (manjak svjetla, krugovi, zablještenja). S druge strene njeni nedostaci su to da je prilikom čitanja (vid na blizinu) i rada na računalu (vid na srednjoj udaljenosti) obavezno nošenje naočala da bi se dobila oštra slika.  Ukoliko se operacija sive mrene (katarake) napravi na oba oka može se ugradnjom monofokalnih leće različitih dioptrija postići jasan vid i na daljinu i blizinu (tzv. monovision).

1b ) Unutar grupe monofokalnih leća postoji podgrupa leća koje se nazivaju asferičene leće (1.4000 eura ) . Te leće odlikuju još bolja optička svojstva i filter za plavo i ultraljubičasto svjetlo za koji se smatra da štiti centar jasnog vida odnosno makulu (žutu pjegu) od nepovoljnih valnih duljina.

1c ) Treća opcija unutar skupine monofokalnih leća je monofokalna leća sa produljenim fokusom (Eyhance 1.600-1.700 eura ).   Prednost takve leće sastoji se u tome što omogućuje vid na daljinu, ali i vid na srednjoj distanici  (rad na računalu ) bez naočala, dok su za čitanje naočale potrebne. Ta leća jest i naša osobna preporuka za pacijente kojime ne smeta nošenje naočala za čitanje nakon operacije sive mrene.

 

Opcija 2 - multifokalna (trifokalna) leća.

Multifokalna leće opcija je za pacijente koje ne podnose ili jednostavno ne žele nositi naočale ili kontaktne leće. (Panoptix 2.100-2.200 eura )  Prednosti ugradnje multifokalne leće (za razliku od monofokalnih) je to što nakon operacije osigurava pacijentu jasan vid na svim udaljenostima, odnosno na daljinu, blizinu i rad na računalu, bez potrebe za nošenjem kontaktnih leća ili naočala nakon operacije. Postoji više vrsta multifokalnih leća koje imaju svoje prednosti ali i mane. Vrlo je važan stil života i očekivanja pacijenta kod ugradnje multifokalnih leće jer iako je većina ljudi izuzetno zadovoljna sa multifokalnim leća postoje i životni stilovi i zanimanja kod kojih se ne preporuča ugradnja multifokalnih već monofokalnih leće. ( npr. profesionalni vozači ). Naime njezini nedostaci prisutni su u 5 % pacijenata kao vidni fenomeni na koje se pacijenti teško navikavaju ( krugovi, zablješetnja ili krugovi oko izvora svjetla, nedostatak svjetla, i brojni drugi).  Iako se velika većina vrlo brzo navikne na multifokalnu leću kod dijela pacijenata to traje i do nekoliko mjeseci, dok kod nekih to ostaje trajni problem.To je razlog što multifokalne leće ugrađujemo u manjem postotku.  Stoga takve leće ugrađujemo samo kod onih pacijenata koji izrazito ne žele nositi naočale nakon operacije mrene i svjesno pristaju moguće negative nuspojave dotičnih leća

 

Opcija broj 3  -   Symfony / Vivity leća (leća produljenog fokusa)  

Radi se tipu leće između monofokalne i multifokalne leće.( Simfony 1.900-2.000 eura / Vivity  2.100-2.200 eura ) Nedostatak leća produljenog fokusa je to što su razliku od multifokalne leće,  za vid na blizinu ( čitanje ) potrebne naočale.  S druge strane njene prednosti su dvojake. Prva prednost je to što su komplikacije koje se javljaju  kod 5 % pacijenata sa multifokalnom lećom gotovo nepostojeće, odnosno izuzetno rijetke. Druga prednost je ta da ona uz to što pruža dobar vid na daljinu (kao i obična monofokalna leće) pruža i izvrstan vid na srednjoj udaljenosti (rad na računalu), ali i djelomični vid na blizinu (npr. čitanje većih novinskih natpisa). Za razliku od monofokalnih s produljenim fokusom (Eyhance) , Symfony leća sa produljenim fokusom ipak pruža mogućnost čitanja većih slova, dok to obično nije slučaj sa monofokalnim lećama sa produljenim fokusom.  Dakle ovaj izbor leće pruža najveću neovisnost od naočala sa najmanjim rizikom od mogućih neželjenih vidnih poremećeja (krugovi, zablještnja, manjak svjetla, itd. )

 

 

 

 

CIJENA OPERACIJE SIVE MRENE

 

7.1.   Fakoemulzifikacijom sa ugradnjom monofokalne leće

           1.200,00 eura 

7.2.   Fakoemulzifikacijom sa ugradnjom monofokalne asferične leće

            1.400,00 eura 

7.3.    Fakoemulzifikacijom sa ugradnjom monofokalne torične leće

            1.600,00 eura 

7.4.    Fakoemulzifikacijom sa ugradnjom multifokalne (Panoptix) / Vivity  leće

            2.100,00 eura 

7.5.    Fakoemulzifikacijom sa ugradnjom torične multifokalne multifokalne (Panoptix) / Vivity  leće

            2.200,00 eura 

7.6.    Fakoemulzifikacijom sa ugradnjom Eyhance leće 

            1.600,00 eura 

7.7.    Fakoemulzifikacijom sa ugradnjom Eyhance torične  leće

            1.700,00 eura 

7.8.    Fakoemulzifikacija sa ugradnjom Symfony  leće

            1.900,00 eura 

7.9.    Fakoemulzifikacija sa ugradnjom Symfony torične leće

            2.000,00 eura 

 7.10. Klasičnom metodom sa ugradnjom tvrde monofokalne intraokularne leće

             800,00 eura 

 

 

                                                  dogovorite